Esport Betting

Esport, eller elektronisk sport som det också brukar kallas, har aldrig varit så stor och populär som den är nu. För den som till äventyrs aldrig har hört talas om esport tidigare så kan vi berätta att det är ett samlande namn på elektroniska tävlingar som utkämpas med hjälp av datorer eller vanliga spelkonsoller. De som deltar i denna typ av tävling gör upp med varandra genom att spela datorspel av olika slag.

Betta på esport hos LeoVegas och ta del av en riktigt grym bonus

Man möts via nätet eller genom att vara uppkopplade genom någon form av lokalt nätverk alternativt LANparty. En annan variant är att några kompisar samlas hemma hos varandra och spelar via samma konsol. Esporten har vuxit sig så pass stor att det numera finns spelare som spelar professionellt på heltid och livnär sig helt och hållet på att spela. Dessa spelare brukar ofta kallas för "pro gamers" med ett internationellt låneord. Dreamhack, Fragbite Masters och Electronic Sports World Cup är tre exempel bland många på stora internationella tävlingar i e-sport som samlar tusentals deltagare.

esport betting dreamhack

Historia

Det här med att tävla i datorspel är faktiskt inget nytt påfund, hur märkligt det än kan låta. Faktum är att det redan i slutet av 1980-talet anordnades både lagturneringar och turneringar för enskilda spelare i konsten att spela olika typer av arkadspel. Några år senare arrangerade speltillverkaren Nintendo ett slags VM i dataspel. 1993 släpptes den allra första versionen av Doom, som omedelbart blev en riktig världssuccé. Helt plötsligt började fler och fler spelare upptäcka tjusningen med att spela mot varandra. När uppföljaren Doom II släpptes ett år senare var det dags att arrangera en riktig turnering. Datajätten Microsoft bjöd därför in till ett spelkonvent i Richmond i den amerikanska delstaten Virginia. Därefter var lavinen i rullning och e-sporten har sedan dess hunnit ta världen med storm genom flera gånger om genom att oavbrutet växa sig allt större och fånga upp helt nya kategorier av spelare. Många beskriver tjusningen med att spela datorspel som att det är en företeelse som sträcker sig över alla åldersgränser. Det spelar ingen roll om du är ung, medelålders eller äldre. Inte heller om du är man eller kvinna. Alla kan spela datorspel och delta i tävlingar för esport.

Sverige och esport

Sverige och esport verkar uppenbarligen ha ett mycket gott förhållande med varandra. Det är väldigt länge sedan esport betraktades som en kufisk företeelse och subkultur av de så kallade förståsigpåarna. Istället har esporten tagit klivet in i svenskarnas medvetande, till stor del tack vare den uppmärksamhet som sporten fått i media som har rapporterat och även sänt live från Dreamhack och andra större turneringar som återkommande arrangeras i vårt land. Svenska spelare har även gjort mycket bra ifrån sig på det internationella planet, vilket också har bidragit till den goodwill som esporten trots allt åtnjuter i vårt land. Ett annat fenomen som har dykt upp i kölvattnet på den framgångsvåg som e-sporten surfar på i Sverige är att så kallade "barcrafts", det vill säga sportbarer för e-sport, har börjat poppa upp på olika platser i landet, likt svampar ur jorden. Den allra första i sitt slag, Barcraft STHLM, slog upp portarna i Stockholm för första gången den 17 september 2011 och har sedan dess fått sällskap av liknande barer över hela Sverige. På en barcraft kan spelintresserade umgås med likasinnade och kolla på livesändningar på storbildskärm från olika esportturneringar med något gott i glaset. Uttrycket barcraft är en sammanslagning av orden bar och Starcraft. Ett ytterligare tecken på esportens kraftfulla framväxt i vårt land är det faktum att det svenska språkrådet år 2013 plockade upp esport som ett helt nytt ord i listan över svenska nyord. Numera finns det även ett specialinriktat förbund för esport i Sverige vars främsta syfte är att esporten ska få inträde i Riksidrottsförbundet (RI). Svenska esportföreningen (SESF) har dock i skrivande stund förärats medlemskap i idrottens svenska finrum. SESF har dock fått ett slags syskon i och med att Svenska esportförbundet såg dagens ljus första gången år 2016. Det finns ingen som helst konkurrens mellan de två sammanslagningarna även om båda är separata och självständiga organisationer som rör sig på samma territorium. Det har tvärtom utvecklats ett ömsesidigt samarbete dem emellan.

E-sport och betting

I takt med att esporten utvecklas och växer sig allt starkare har intresset för att satsa pengar på utfallet av de olika turneringarna ökat i samma takt. Detta har lett till att såväl LeoVegas som Betsson och Paf samt flera av de andra stora aktörerna inom gambling har öppnat upp möjligheten till spel på e-sporten.

Några större e-sportturneringar

Här följer en handfull exempel på större internationella turneringar i e-sport som anordnas såväl i Sverige som utomlands. Det man kan säga om dem allihop är att upplägget av spelet samt formatet på detsamma skiljer sig åt på ett markant sätt mellan turneringarna.

Dreamhack

En av de allra mest uppmärksammade och därtill mest kända turneringarna i e-sport är utan minsta tvivel Dreamhack Open som går av stapeln i Sverige, Rumänien, Spanien och Ryssland. I Sverige har denna turnering sänts live i TV av såväl SVT, Aftonbladet och flera andra mediaföretag.

Fragbite Master

Här snackar vi om en av de allra största liveturneringarna i norra Europa. Turneringen arrangeras av Nyheter24 i samarbete med Fragbite.se och avgörs i Counterstrike samt Starcraft II.

Electronic Sports World Cup

ESWC är en turnering som går av stapeln i Frankrike och som har hållits varje år sedan år 2000. Man kvalificerar sig för deltagande i turneringen genom olika nationella kvalturneringar. Electronic Sports World Cup kan genom sitt upplägg och storlek liknas vid ett slags VM i e-sport.

Major League Gaming

Det här är en nordamerikansk turnering som i första hand lockar spelare från USA och Kanada. Major League Gaming arrangerades första gången år 2002.