Jämför odds - Premier League

Världens mest älskade och populära liga! Premier League genererar astronomiska summor för spelare, TV-bolag och klubbägare. Premier league är den högsta ligan i det engelska ligasystemet och består av 20 lag.

Om Premier League

Över en halv miljard människor i 202 länder följer denna superliga kallad Premier League. Ligan är utan tvekan världens mest älskade och populära sportliga och genererar astronomiska summor pengar för spelare, TV-bolag och klubbägare.

Denna älskade fotbollsliga kallad, Premier League är en engelsk professionell liga för fotbollsklubbar bildad år 1992. Ligan har en division och ligger längst upp i det engelska ligasystemet. Idag spelar 20 lag i Premier League varje år, där de 3 första lagen blir direktkvalificerade till UEFA Champions League medan de fjärdeplacerade laget får kvala till turneringen. Hierarkin följer sedan som så att de tre sista lagen blir nedflyttade till The Football Leagues förstadivision, kallad för The Championship.

Från det att ligan grundades den 20 februari år 1992 och fram till år 2007 hette serien FA Premier League. Numera är ligans huvudsponsor Barclays Bank och därav har namnet ändrats till att vara Barclays Premier League.

Att Premier League är en populär liga världen över råder det knappast några tvivel om. Det är världens mest bevakade fotbollsliga med trogna tittare i 202 länder. Premier League är rankad etta i UEFAs ranking över ligor. Rankingen bygger på resultat i europeiska cuper under de senaste fem åren. Premier League ligger före både spanska La Liga och italienska Serie A.

Genom åren har totalt 42 klubbar tävlat i Premier League, men endast fyra har någonsin vunnit titeln och korats till engelska mästare. Dessa lag är Manchester United FC, Blackburn Rovers FC, Arsenal FC och Chelsea FC. Det lag som genom tiderna vinnit flest Premier League titlar är Manchester United FC.

Premier League drivs som ett aktiebolag, där varje medlemsklubb är delägare. Alla 20 klubbar är alltså ägare och de har alla varsin röst i frågor om regelförändringar och kontrakt. Klubbarna väljer tillsammans en ordförande, en verkställande direktör samt en styrelse som skall övervaka den dagliga driften av ligan. Fotbollsförbundet har en viss makt i form av en röst i valen av ordförande, verkställande direktör och liknande, detta till trots att de inte är direkt involverade i den dagliga verksamheten.

Historia

Under 1970-talet lyckades engelsk fotboll några stora framgångar i Europa. Trots detta såg framtiden mycket dyster ut för engelsk fotboll på 1980-talet. De en gång så ståtliga och vackra arenorna stod och föll sönder, fotbollsanhängare fick stå ut med dåliga anläggningar för att få se sitt lag spela. De enda som njöt var huliganerna som härjade fritt inom den en gång så ståtliga sporten i England. Händelserna år 1985 på Heyselstadion resulterade i att många engelska klubbar bannlystes från europeisk fotboll.

Englands förstadivision, the Football League hade sedan år 1888 varit den högsta nivån inom engelsk fotboll. Nu låg denna liga långt efter andra ligor, såsom italienska Serie A och spanska La Liga om man räknade intäktsmässigt och antal åskådare. Det var dystra tider för engelsk fotboll och många av de allra bästa spelarna flyttade utomlands i jakt på framgång, berömdhet och rikedom, något som the Football League inte kunde erbjuda.

Vid decennieskiftet 1990 började så sakteliga den nedåtgående trenden vända. England hade äntligen börjat visa framåtanda och varit riktigt framgångsrika i VM. De nådde en semi-final och lyckan var enorm. UEFA, den europeiska fotbollens styrande organ, hävde nu det femåriga förbudet mot engelska klubbar i europeiska cuper.

Intäkterna från TV-sändningarna hade nu kommit att bli mycket viktiga. Football League fick 6,3 miljoner pund för ett tvåårigt avtal år 1986. När detta avtal förnyades 1988 steg priset till 44 miljoner pund under en fyraårsperiod. Förhandlingarna 1988 var de första tecknen på en utbrytande liga, en ny superliga inom engelsk fotboll.

Tio klubbar hotade att lämna the Football League och bilda en ny superliga. De övertalades dock till slut att stanna. Fotbollsarenorna byggdes ut och förbättrades. Åskådarna vid matcherna blev allt fler, intäkterna steg och detta medförde att landets främsta lag återigen började fundera på att lämna the Football League för att utnyttja den växande strömmen av pengar som pumpades in i idrotten.

I slutet av 1991 års fotbollssäsong lades ett förslag om en ny liga fram. Denna nya liga skulle ge mer pengar till fotbollen totalt. Grundarnas avtal, som undertecknades den 17 juli 1991 av de största engelska klubbarna, etablerade de grundläggande principerna för inrättandet av det nya FA Premier League. Denna nybildade förstadivision skulle vara kommersiellt oberoende från fotbollsförbundet och the Football League. Avtalet skulle ge FA Premier League licens att förhandla om sina egna sändningar och sina egna sponsoravtal.

Spelformat

Premier League är utan tvekan den mest populära och mest älskade idrottsserien i världen. Dess spelformat är mycket noga uträknat och följer en logisk och väl utarbetad strategi. Hela detta system följs av mer än en halv miljard människor världen över.

Totalt är det 20 klubbar som varje säsong deltar i Premier League. Säsongen börjar i augusti varje år och avslutas i maj, nästkommande år. Varje fotbollsklubb spelar två matcher mot varje motståndare i serien, en match på hemmaplan och en på bortaplan. Det blir alltså totalt 38 matcher för varje lag.

Poängsystemet fungerar på så sätt att om ett lag vinner en match får de tre poäng. Om det skulle bli oavgjort vid en match tilldelas vardera lag ett poäng. Vid eventuell förlust tilldelas inga poäng till förlorarlaget.

Lagen rangordnas sedan utefter hur många poäng de har, följt av målskillnad och antal gjorda mål, de med flest poäng längst upp och de med minst poäng längst ner. I slutet av varje säsong blir det lag med flest poäng engelska mästare och tar hem den åtråvärda titeln som vinnare i Premier League.

Om poängen mellan två eller fler lag är lika är det målskillnad och antal gjorda mål som avgör vem som blir vinnare. Om det trots allt fortfarande skulle stå lika får lagen dela på förstaplatsen. Om det står lika inför mästerskapet, för nedflyttning eller för kvalificering till andra tävlingar, arrangeras en så kallad play off-match på en neutral stadion. Där fastställs sedan ranken så att inga oklarheter uppstår.

De tre lag som ligger längst ner i ligan efter avslutad säsong flyttas ner till The Football League Championship. De två lag högst upp i The Football League Championship flyttas upp i deras ställe tillsammans med vinnaren av play off-matcherna mellan de klubbar som låg på plats 3 till och med 6 i The Championship.

Klassiska lag

De lag som var med och grundade det nya Premier League år 1991 var Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea, Coventry City FC Crystal Palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers FC, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur och Wimbledon. Här nedan är lite kort information om några klassiska lag i Premier league.

Aston Villa

Aston Villa F.C. är en fotbollsklubb i Birmingham i England som spelar i högsta divisionen, Premier League. 1888 var klubben med om att bilda The Football League. Aston Villa Football club grundades i Birmingham 1874. Hemmaarenan heter Villa Park och där har de spelat sedan 1897.

2005 meddelade klubbens dåvarande ägare, Herbert Douglas Ellis, att Aston Villa nu var till salu. I augusti 2006 fick världen veta att Randy Lerner, ägaren av Cleveland Browns, köpt klubben för 62,6 miljoner pund.

Everton FC

Everton FC är en av två fotbollsklubbar från hamnstaden Liverpool, England. Klubben bildades redan år 1878. Tio år senare var de ett av lagen som bildade Engelska Ligan. Klubben är en av de fem mest framgångsrika fotbollslagen i England. Nio gånger har de fått erfara hur det är att bli korade till ligamästare. Fem gånger har de vunnit FA-cupen och en gång Cupvinnarcupen.

Logiskt nog är Evertons största rival lokalkonkurrenten Liverpool FC. Laget bildades efter en konflikt år 1892. Konflikten handlade om hyran av Anfield som då var Evertons hemmaarena. Sedan dess har Everton spelat sina hemmamatcher på arenan Goodison Park som har en publikkapacitet på hela 40 569 åskådare.

Leeds United

Laget Leeds, eller Leeds United Association Football Club som hela namnet lyder, är en engelsk fotbollsklubb från staden med samma namn i West Yorkshire, England. Klubbens hemmaarena heter Elland Road stadium och ligger i Beeston, där de har spelat sedan klubben grundades 1919.

Leeds har sedan starten haft stora framgångar inom engelsk fotboll och har under hela sin existens spelat i den högsta ligan. Under senare år har Leeds dock haft stora svårigheter med att hålla sig i topp och sedan år 2007 spelar laget i Football League One. Denna liga ligger två divisioner under Premier League och det är första gången sedan grundandet de har slagits ut från de två översta divisionerna.

Stora stjärnor

Världens mest populära idrottsserie, Premier League kan stoltsera med några av världens största stjärnor. De har skapat såväl som köpt in och skrivit mångåriga kontrakt med de största fotbollsspelarna genom tiderna. Här nedan följer lite kort information om endast några av de största stjärnorna i Premier League.

Cristiano Ronaldo

Denna stjärna med det fullständiga namnet Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro är född 5 februari år 1985 i Funchal på Madeira. Han är en portugisisk fotbollsspelare som spelar som yttermittfältare för den spanska klubben Real Madrid. Denna stora stjärna spelade tidigare i den engelska klubben Manchester United. Under tiden han spelade för detta lag fick han vara med om att vinna tre Premier League-titlar, åren 2007, 2008 och 2009, samt en Champions League-titel år 2008.

Den unga stjärnan Ronaldo är sedan den 20 maj 2008 lagkapten i det portugisiska landslaget. Han blev även utsedd både till Europas och världens bästa fotbollsspelare, då han fick ta emot Ballon d'Or och FIFA World Player of the Year Award. Samt att han året innan blev tilldelad Guldskon.

Alan Shearer

Stjärnan Alan Shearer föddes 13 augusti år 1970 Gosforth. Han är en brittisk fotbollsspelare med positionen anfallare i laget Newcastle United. Shearer spelade tidigare i Blackburn Rovers där han gjorde 112 premier league-mål på 138 ligamatcher. 1996 köptes stjärnan av Newcastle United för 15 miljoner pund, vid den tidpunkten var han världens dyraste fotbollsspelare.

Shearer har totalt gjort 30 mål under 63 landskamper för England och blev erkänd som en av världens genom tiderna bästa spelare. Stjärnan vann skytteligan under 1996 fotbolls EM på hemmaplan. Shearer är den enda spelare i historien som lyckats med bedriften att göra över 30 mål per säsong tre säsonger i rad.

Thierry Daniel Henry

En annan stjärna värd att nämna är Thierry Daniel Henry som är född 17 augusti 1977 i Paris. Henry är en fransk fotbollsspelare med positionen anfallare, tidigare spelade han även som yttermittfältare. Stjärnan spelar sedan juni 2007 i den spanska klubben FC Barcelona. Innan dess spelade han i Premier League laget Arsenal. Han köptes upp av laget för otroliga 24 miljoner euro.

Thierry Daniel Henry vann guldskon 2004 och 2005 och lyckades vinna skytteligan i Premier League tre säsonger i rad.

Tidigare vinnare

Här nedan är lite kort information om fyra lag som blivit engelska mästare i Premier League. Tre av dessa lag är de som i folkmun kallas för The Big Four (Manchester United FC, Arsenal FC, Chelsea FC och Liverpool FC).

Manchester United FC

Denna fotbollsklubb är från staden Stretford i Greater Manchester, England. Manchester United FC är en av Englands bästa och mest framgångsrika klubbar. Än så länge har de blivit engelska mästare 18 gånger och vunnit UEFA Champions League tre gånger. Första gången 1968, sedan år 1999 och sist år 2008.

Arsenal FC

The gunners, eller Arsenal FC som de egentligen heter är en fotbollsklubb från norra London och grundades år 1886. Med en helt nybyggd och femstjärnig arena, The Emirates Stadium eller i folkmun, Ashburton Grove råder det inga tvivel om lagets framgång. Genom åren har de kämpat mot Manchester United FC, Chelsea FC och Liverpool FC om herraväldet inom engelsk fotboll.

Chelsea FC

Denna engelska fotbollsklubb, Chelsea FC, kommer från sydvästra London och är en del av vad som i folkmun kallas för, The Big Four. Fotbollsklubben Chelsea bildades 14 mars 1905 och spelar sina hemmamatcher på Stamford Bridge. Laget ägs sedan år 2003 av den ryska oljemiljardären Roman Abramovitj och fotbollsföreningen har efter detta nått stora framgångar, inte bara i England utan även i Europa. Exempelvis nådde laget finalen i Champions League 2008. Dock förlorade de mot Manchester United efter straffar. Chelsea Football Club har blivit engelska mästare tre gånger, senaste gången de intog tronen var år 2006.

Blackburn Rovers FC

Blackburn Rovers FC är ett av lagen som vunnit i Premier League, det var säsongen 1994-1995. Laget är en engelsk fotbollsklubb som grundades år 1875. Blackburn Rovers FC var med i den första upplagan av engelska ligan säsongen 1888 till 1889.